maanantai 30. heinäkuuta 2018

Viimehetken järjestelyt

Eilen, sunnuntaina, koitti se hetki, kun pääsin hakemaan marsumme uuteen kotiinsa. 😊 Tätä on odotettu ja suunniteltu jo tovi! Viime viikko kului siis viimehetken järjestelyjen ja valmisteluiden parissa.

Suurin työ oli saada häkki valmiiksi. Olen siis rakentanut itse suuren kaksikerroksisen häkin taikakuutioista. Olen sitä suunnitellut kauan ja suunnitelmat jalostuivat ajan kanssa varsin paljon. Kasasin häkin, ja pohjalaatikotkin sain juuri ja juuri ajoissa tehtyä ja asetettua häkkiin paikoilleen. Varmistin häkin turvallisuuden ”vauva”-marsuille laittamalla taikakuutiopaloja (gridejä) limittäin, jotta pienet eivät pääse seinämien aukkojen läpi. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen..!

Laitan tarkemman postauksen häkistä myöhemmin

Toinen tärkeä asia asumuksen lisäksi oli tietenkin ruokapuoli. Nyt on hankittu suuri määrä heinää, mikä on tärkein osa marsun ruokinnassa, eli n. 80% ruokavaliosta. Hankin hyvälaatuista pellettiä (vehnätöntä ja soijatonta), joka on tarkoitettu alle viisikuisille marsuille. Tuoreita kasviksia hain myös. Muutakin järsittävää järjestin häkkiin esim. oksien muodossa. Ja hernehiutaleita on satunnaiseksi herkuksi hankittuna myös.

Tässä heinää hetkeksi 😊

Piilojen ja petien suhteen tämän hetkinen sää on asettanut omat haasteensa. Yritin miettiä sellaisia piiloja, jotka eivät olisi liian kuumia näillä helteillä. Päädyin erilaisiin tunneli-tyyppisiin ratkaisuihin. Facebookin marsuryhmän keskusteluista sain myös idean pikkuisten olon helpottamiseksi kuumalla kelillä. Laitoin fleece-pehmusteen sisään kylmäpusseja ja asetin ne niin, että marsut voivat esim. makoilla niiden päällä halutessaan viilennystä.

Häkissä on nyt molemmissa kerroksissa oma ”keittiö”-laatikko erillisellä kuivikemateriaalilla ja muualla häkissä on pohjana feece-pohjukkeet. Kun sisustus oli valmiina, täytin ja ripustin vesipullot, laitoin pellettiä ruokakuppeihin ja laitoin runsaasti heinää molempiin keittiöihin rouskutettavaksi.

Sitten olikin aika hakea tytöt (kolme pientä siskoa 💝💝💝) kotiin ja antaa heidän tutustua rauhassa uuteen häkkiinsä ja tottua uuteen ympäristöönsä.

Vasemmalta: Helinä, Hulda ja Hilla

Seuraavaan kertaan..!

maanantai 16. heinäkuuta 2018

Itse tehtyä

Alkaessani etsiä tietoja marsuista, niiden tarpeista ja ihan yleisesti hoidosta, yllätyin sitä informaation määrästä mikä tuli vastaan. Nykyaikana tiedon hankkiminen on niin erilaista kuin silloin kun olin itse pieni. Silloin tieto (joskus vanhentunut) hankitiin kirjoista eikä lemmikkieläinliikkeistäkään juuri saanut kummoista opastusta.

Nykyään painotetaan kovasti sitä, että marsuja ei saa pitää yksinään. Ja jos ei tule toimeen toisten marsujen kanssa, pitäisi kuitenkin olla vaikka viereisessä häkissä lajikumppani. Ja häkin kokovaatimus on nykyään aivan jotain muuta kuin ”silloin ennen”..! Tietenkin täytyy olla tarkkana millaisista lähteistä tietonsa hankkii! Välillä tulee mieleen ajatus, että kumpa olisin tiennyt tämän kaiken jo lapsena kun meillä oli marsu. Vaikka marsumme olikin aika pitkäikäinen, olisi sen elämä ollut varsin erilainen nykypäivän vaatimusten mukaisessa elinympäristössä. Olenkin päättänyt, että tuleville marsuillemme pyrin varmistamaan mahdollisimman miellyttävän elämän ja elinympäristön.

Kuten viime postauksessa mainitsinkin, häkkimateriaaliksi valikoitui ns. taikakuutio -modulihyllymateriaali 

Häkki- ja pohjamateriaalivaihtoehtojen kirjon lisäksi silmiini osui uskomaton määrä erilaisia ”sänkyjä” ja piiloja. Materiaalit vaihtelivat puusta ja muovista erilaisiin tekstiileihin. Varsinkin fleece oli näissäkin yleisin materiaali. Huomasin myös, että jos olisin halunnut ostaa näitä valmiita sänkyjä ja piiloja, olisin saanut maksaa varsin suuria summia.. Ja minähän yritän venyttää pennia (senttiä..) mahdollisimman pitkälle, joten seuraava kysymys olikin varsin ilmeinen: voisinko tehdä jotain itse?

Jälleen löysin itseni selailemasta Pinterestiä ja You Tubea inspiraation ja opastuksen toivossa. Ja löytyihän sieltä kumpaakin..! Tutoriaaleja katseltuani (lue: ahmittuani..) löysin itseni etsimästä ja ostamasta erilaisia materiaaleja. Yritin löytää hyvälaatuisia, mutta edullisia materiaaleja ja löysinkin onneksi joitain hyviä tarjouksiakin. Äidiltäni sain lainaksi ompelukoneen ja saumurin ja siitä se sitten lähti.


Tässä pehmokuutio (ja taustalla koiramme korvat 😊)

Tämä pussukka ei vaatinut ollenkaan ompelemista

Tässä vaiheessa olen ommellut, muuten tehnyt tai muokannut omin kätösin, eräänlaisina kokeiluina, parisen kymmentä(?) ”tuotetta”. On useampi peti ja piilo, rappuset ja ramppeja, putkia, pieni seinämä ja ”heinähuone”. Ja varmaan lisää on tulossa…. 



On ollut mukava huomata, että sitä oikeasti pystyykin tekemään kaikenlaista, kun vain aloittaa ja kokeilee. Ja säästäähän siinä, jos ei hermoja, niin ainakin rahaa.

Seuraavaan kertaan..!

Suunnittelu ja valmistautuminen

Ensimmäinen asia mitä aloin marsujen suhteen miettimään oli, että onko minulla mahdollisuus sitoutua suhteellisen pitkäikäiseen ja aikaa vaativaan lemmikkiin. Koska vastaus oli myöntävä, alkoi suunnitelmien teko. Mistä hankimme marsut ja kuinka monta? Naaraita vai uroksia? Millainen häkki ja mihin se sijoitetaan? Mitä kaikkea pitää hankkia valmiiksi ja mistä? Paljonko mikäkin maksaa..?

Kun marsujen hankkiminen muuttui unelmasta suunnitelmaksi, huomasin etsiväni internetin ihmeellisestä maailmasta kaikkea marsuihin liittyvää. Esimerkiksi Pinterestistä ja You Tubesta löytyy valtavasti vaihtelevan tasoista materiaalia.

Eräänlainen uusi maailma aukeni edessäni kun tutustuin mm. erilaisiin häkkiversioihin ja häkinpohjamateriaaleihin. Nopeasti häkkiratkaisuksi valikoitui ns. taikakuutio-häkki kennomuovilevy-pohjineen, lähinnä sen hinnan ja monipuolisuuden vuoksi. Myös se, että taikakuutio-häkistä saa helposti tarpeeksi ison (marsut tarvitsevat ison tilan liikkumiseen) puolsi tätä häkki valintaa.


Pehmikemateriaaliksi valikoitui Fleece-pohjukkeet sekä erilliset ”keittiö”alueet joihin mahdollisesti käytän paperipohjaista kuiviketta. Haluan ainakin kokeilla fleece-pohjien käyttöä ja nähdä miten ne toimivat käytännössä. Olen nähnyt paljon You Tube videoita joissa niiden käyttö erilaisine versioineen on vaikuttanut kätevältä. Sekä taikakuutio-häkistä että fleece-pohjukkeista ja muista häkinsisustus-aiheista teen omat postaukset myöhemmin.


Olen etsinyt paljon tietoa oikeasta ruokinnasta ja tehnyt suunnitelmia mistä hankin esim. oikeat pelletit ja mistä hankin heinää. Olen myös kerännyt ja kuivattanut itse omaan varastoon monenlaista järsittävää ja mussutettavaa. Ruoka-aiheesta myös myöhemmin lisää.


Häkin sisustukseksi olen ostanut osan tavaroista mutta olen myös tehnyt paljon itse. Monenlaista tee se itse-projektia on tullut toteutettua tässä kevään ja kesän aikana. Suhteellisen hyvin olen onnistunut omasta mielestäni ja se on yllättänyt kuinka paljon sitä oikeastaa osaakaan itse tehdä..! Näistäkin lisää myöhemmin.



Jokunen olennainen puuttuva elementti on vielä hankittava, sekä tietenkin itse marsut. Toiveena olisi (tässä vaiheessa..) saada perheeseemme kaksi tyttömarsua tässä syksyn kuluessa. Siihen asti jatkan valmistautumista ja unelmointia, sekä teen loput hankinnat.

Seuraavan kertaan..!

torstai 12. heinäkuuta 2018

Mikä marsuissa viehättää?

Miksi marsu? Ovathan ne nyt uskomattoman söpöjä otuksia (mikä muuten ei ole ikinä yksinään hyvä syy hankkia mitään lemmikkiä..)! Mutta onhan niitä muitakin ihania pieneläimiä!

Positiivisia kokemuksia on monistakin pieneläimistä, mutta marsusta lemmikkinä on jäänyt paras tunne. Se soveltuu valvotuissa oloissa lapsenkin lemmikiksi. Toki aikuisella on vastuu pitää huolta siitä, että lemmikistä huolehditaan hyvin alkuinnostuksenkin laannuttua. Meidän perheessä minä taidan olla se joka on kaikkein innostunein tulokkaista. Ja kyllähän lapsetkin ovat, heille se vain ei ole vielä yhtä konkreettinen asia kuin minulle.

Marsut ovat yleisesti ottaen lempeitä otuksia. Toki yksilöllisiä eroja on varmasti..! Saaliseläiminä marsut ovat myös enemmän tai vähemmän säikkyjä, ja kesyyntyminen ottaakin oman aikansa. Marsut eivät normaalioloissa pure kuin vasta viimeisenä keinona, joten en ole ikinä pelännyt marsujen käsittelyä. Toki pientä nakertelua saattaa esiintyä varsinkin, jos sormesi tuoksuvat ruoalta.



Kokonsa puolesta marsut ovat mielestäni täydellisiä. Eivät pieniä mutta eivät isojakaan. Niiden ei pelkää menevän rikki käsiteltäessä, mutta varovainen täytyy olla! Marsujen selkäranka on jokseenkin hauras, ja pelästyessään marsu voi rimpuillessaan lipsahtaa käsistä ja pudota.

Vaikka marsuista huolehtiminen on periaatteessa yksinkertaista, ei se kuitenkaan ole pieneläimistä suinkaan helppohoitoisin. Marsun hankkiessaan täytyy olla valmis jonkinasteiseen jokapäiväiseen huolenpitoon. Siitä taidan kirjoittaa myöhemmin oman erillisen postauksensa.

Edellä on siis asioita jotka ovat johtaneet nykytilaan. Itseasiassa olen tämän marsuinnostuksen ansiosta oppinut paljon uusia asioita ja huomannut jopa omaavani taitoja joiden olemassa olosta en välttämättä tiennyt ollenkaan. Niistäkin lisää myöhemmin.

Seuraavaan kertaan..!

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Marsut ovat vallanneet ajatukseni..!

Marsunelmia on blogi, joka toimii eräänlaisena päiväkirjana. Aihealue on hyvin yksinkertainen: Marsut.

Lapsuudesta alkanut kiinnostus marsuja kohtaan on nostanut päätään , ja kasvanut suorastaan uusiin sfääreihin. Huomasin tarvitsevani jonkin kanavan johon purkaa innostustani, kuviani ja ideoitani (koska en kehdannut enää tukkia perheeni yhteistä wappi-ryhmää marsuaiheisilla viesteilläni..).

Nyt, aikuisena, eläinrakkaana lasiperheen äitinä, tajusin että minähän voin toteuttaa unelmani. Eli pitkään kytenyt unelma marsuista perheenjäseninä alkaa olla loppusilauksia vaille totta.

Tarkoituksenani on julkaista postauksia liittyen esimerkiksi suunnitelmien tekemiseen ja valmistautumiseen, hankintojen tekemiseen, häkin suunnitteluun ja rakentamiseen sekä erilaisiin "tee se itse-projekteihin".

Saatan myös jakaa kuvia piirusteluistani joita teen välillä inspiraation iskiessä.

Seuraavaan kertaan..!